Salina Turda

Salina Turda se află în zona Durgău-Valea Sărată din orașul Turda. Este unul dintre cele mai importante și semnificative obiective turistice care pot fi vizitate aici.

Salina a fost exploatată încă din Antichitate de către romani. Apoi, aceasta va fi exploatată de către maghiari odată cu venirea acestora aici. De-a lungul istoriei, Salina Turda a avut o importanță de nivel economic, fiind un centru important de extragere a sării din Transilvania.

În anul 1932, exploatarea sării de aici a fost oprită definitiv din motive tehnice. Salina Turda va rămâne închisă până în anul 1992, când va fi redeschisă și amenajată în scop turistic, după cum o găsim și în prezent. A fost reamenajată și reparată în anul 2009. În prezent, Salina Turda cuprinde săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport, precum și un loc unde se pot admira stalactitele de sare, o adevărată „roată panoramică”.

Salina Turda poate fi vizitată pe tot parcursul anului. Aici se pot vedea fostele mine Iosif, Rudolf, Ghizela și Terezia, toate numite după lideri austro-ungari și care, cândva, erau pline de viață și locuri de unde se extrăgea sarea. Tot demne de admirat sunt și utilajele medievale prezente aici, unice în Europa prin felul în care au fost păstrate. Printre acestea găsim fierăria, crivacul și moara de sare, dar și Altarul sau Scara Bogaților, care sunt niște adevărate monumente unice prin modul în care au fost cioplite.

Cum Salis Hotel & Medical Spa se află la mică distanță de Salina Turda, recomandăm vizitarea acesteia pentru o experiență unică și pentru a vedea una dintre cele mai frumoase saline din toată Europa. Vizitarea salinei este un element important al descoperirii orașului Turda, așa că vă sfătuim să faceți o vizită atunci când sunteți pe la noi.