Turda

 

Orașul Turda – Orașul Turda este ca o adevărată comoară ce așteaptă să fie descoperită de oricine trece pe aici. Se află situat la 31 de km distanță de Cluj-Napoca și este al doilea oraș ca populație din județul Cluj. Acesta se remarcă prin peisajele naturale splendide, cât și pentru salina de aici, vizitată anual de mii de oameni.

Turda a fost, la începuturi, o așezare dacă, denumirea sa fiind Turdava. Apoi a fost transformată în centru roman, fiind numită Potaissa. De-a lungul istoriei sale, s-a dezvoltat mult atât din punct de vedere economic, cât și cultural. Așadar, în zilele noastre, orașul Turda ne oferă un patrimoniu bogat pe care putem să îl admirăm și să îl vizităm și în zilele noastre.

Unul dintre cele mai vizitate și apreciate obiective turistice este, bineînțeles, Salina Turda. Aceasta este vizitată anual de mii de turiști și este apreciată atât pentru spectacolul subteran pe care îl prezintă, cât și pentru experiența unică de care se bucură turiștii când le vizitează. Salina este deschisă publicului încă din anul 1992 cu scop turistic și poate fi vizitată tot timpul anului.

De asemenea, Turda oferă și o mulțime de alte obiective turistice urbane ce pot fi vizitate și care ne ghidează spre descoperirea istoriei orașului, dar și a Transilvaniei. Diferite biserici, clădiri și monumente memoriale pot fi găsite aici, locații ce evocă memoria regiunii transilvănene și toate încercările vremii prin care a trecut. Dar, poate că ceea ce face din orașul Turda un loc atât de special este bunătatea și amabilitatea oamenilor de aici, care sunt tot timpul mai mult decât bucuroși să ajute sau să împartă din ospitalitatea lor. Aceștia vă vor arăta de ce cuvântul „ardelean” este sinonim cu omenia.

La 6 km depărtare de oraș găsim Cheile Turzii, deja cunoscute pentru frumusețea lor impresionantă, care atrage mii de turiști anual. Peisajele de aici îți taie răsuflarea și ne prezintă un mediu natural și sălbatic, cum rar se mai vede. Puteți ajunge din Turda până la chei printr-un drum cu mașina sau, pentru cei mai aventuroși, printr-o drumeție pe jos. Va merita orice efort, în cele din urmă, deoarece frumusețea cheilor vă va fermeca și îmbia spre explorare.

Obiective ce merită vizitate în vecinătatea orașului Turda:

  • Cascada Ciucas – 5 km

Cascada Ciucaș se află în județul Cluj, în Defileul Hașdatelor, pe cursul inferior al Văii Hașdate. Fiind aproape de satul Cornești și satul Cheia, din comuna Mihai Viteazu, este aceeași vale care formează și Cheile Turzii, locația pe care am prezentat-o anterior. Cascada are aproximativ 3-4 metri înălțime și este formată din câteva cataracte și rupturi de pantă, iar la bază se termină cu un mic lac unde turiștii se pot scălda în zilele călduroase de vară.

  • Cheile Turzii – 6 km

Cheile Turzii alcătuiesc o arie protejată de interes național, ce oferă un peisaj carstic de o rară frumusețe și autenticitate: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc. Cheile se întind de-a lungul Văii Hașdate din județul Cluj au o lungime de peste 1350 m și o înălțime de peste 200 de metri.

  • Satul traditional Rimetea – 27 km

Rimetea este singurul sat din Romania distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Satul se aflată într-o vale (în depresiunea Trascăului), la poalele munţii Trascăului, în județul Alba. Casele sunt restaurate în stilul Torockó și păstrează stilul caracteristic, cu ferestre verzi și ziduri albe. Mobila pictată manual în același stil Torockó, instrumentele de uz casnic, costumele populare, istoria satului sau diferite lucrări realizate de meșterii satului pot fi admirate atât în muzeul din localitate,cât și în cele mai multe din casele oamenilor.

  • Cheile Tureni – 12 km

Cheile Turenilor reprezintă o arie naturală protejată, aflată între Tureni și Copăceni, la 20 de km de Cluj-Napoca. Locația mai este denumită și Cheile Turului de către localnici și are o suprafață de aproximativ 25 de hectare și o lungime de vreo 2 km. Formarea Cheilor Turenilor se datorează pârâului Valea Racilor și au o lungime de aproximativ 1800m, cu pereți înalți de peste 100m. Pe parcursul lung al acestor chei sunt peste 29 de peșteri, vizitabile doar de persoanele experimentate.

  • Gârda de Sus (Pestera Scarisoara) – 117km

Gârda de Sus sau Peștera Ghețarul de la Scărișoara este considerată una dintre cele mai frumoase, celebre și vizitate peșteri din România, datorită celebrului ghețar din interior. Peștera este formată dintr-o singură încăpere cu o întindere de aproximativ 700 de metri, în mijlocul căreia este blocul de gheața, care are o vechime de peste 4000 de ani. Mai mult, în peșteră se mai pot admira stalagmite de gheață, unele permanente, alte prezente doar pe perioada iernii, și relief carstic tipic, bogat în diversitate și impresionant ca frumusețe.

  • Sub Piatra (Pestera Huda lui Papara) – 52km

Puțin cunoscută pe Valea Arieșului, Huda lui Papara este situată în nord-vestul Munților Trascău și este cea mai lungă peșteră din Muntii Trascau, mai exact din masivul Bedeleu. Peștera se întinde pe o distantă de aproape 6 kilometri și adăpostește formațiuni carstice deosebite. Fiind cea mai denivelată peșteră care se află pe teritoriul României, Huda lui Papara are și cea mai mare colonie de lilieci de pe continent.

Puteți descoperi, așadar, orașul Turda cu toate frumusețile sale, iar noi vă putem ajuta cu cazare și relaxare pentru o ședere cât mai plăcută. Personalul hotelului nostru vă poate propune soluțiile optime pentru vizitarea acestora.

Un alt obiectiv turistic foarte vizitat și apreciat este, bineînțeles, Salina Turda. Aceasta este vizitată anual de mii de turiști și este apreciată atât pentru spectacolul subteran pe care îl prezintă, cât și pentru experiența unică de care se bucură turiștii când le vizitează. Salina este deschisă publicului încă din anul 1992 cu scop turistic și poate fi vizitată tot timpul anului.

De asemenea, Turda oferă și o grămadă de alte obiective turistice urbane ce pot fi vizitate care ărezintă atât istoria orașului, dar și a Transilvaniei. Diferite biserici, clădiri și monumente memoriale pot fi găsite aici și evocă memoria regiunii transilvănene și toate încercările vremii prin care a trecut. Dar, poate că unul dintre cele mai importante atracții turistice de aici este bunătatea și amabilitatea oamenilor de aici, care sunt tot timpul mai mult decât bucuroși să ajute sau să împartă din ospitalitatea lor. Aceștia vă vor arăta de ce cuvântul „ardelean” este sinonim cu omenia.

Puteți descoperi, așadar, orașul Turda cu toate frumusețile sale, iar noi vă putem ajuta cu cazare și relaxare pentru o ședere cât mai plăcută. Pentru mai multe detalii în legătura cu prețul și facilitățile oferite, nu uitați să ne contactați.