Salina Turda
Salina Turda se află în zona Durgău-Valea Sărată din orașul Turda. Una dintre principalele atracții ale Municipiului Turda, locația atrage numeroși vizitatori pe tot parcursul anului.
Salina Turda a ajuns să fie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Lucrările miniere aflate într-o stare excelența, alături de grija și bunul gust cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au dat naștere unei împletiri armonioase intre istorie și legenda, ce atrage foarte mulți turiști. Numărul tot mai mare de persoane care caută cazare în Turda și care vin să exploreze salina este o confirmare a valorii turistice și istorice de care se bucura aceasta.
Zăcămintele de sare prezente aici s-au format în urmă cu mai bine de 13,5 milioane de ani într-o mare cu adâncime mica și într-un climat tropical, foarte cald. Acest strat de sare format se întinde în toată Transilvania, având o grosime de aproximativ 400 de metri. Salinele și locurile principale din acest lanț sunt Ocna Dejului, Cojocna, Turda, Ocna Mureș, Ocna Sibiului și Praid.
Cercetările arheologice arată că sarea a fost exploatată la Salina Turda-Durgau încă din perioada preromană, în anii 50 î.Hr. – 106 d.Hr. Apoi, după cucerirea romană, aceștia au început să exploateze, la rândul lor, sarea de aici, îmbunătățind tehnicile și metodele. Sarea era exploatată în camere piramidale, de 17-34 metri adâncime și 10-12 metri înălțime. Lucrul acesta ne este arătat de prezența unei fortificații romane în zona apropiată a minelor.
Romanii extrăgeau sarea numai de la suprafață, în gropi patrulatere, de unde aceasta putea fi exploatată cu ușurință. Se foloseau aparate simple de ridicat și punți alunecoase, iar, după ce sarea era extrasă, punțile respective se abandonau și se făceau noi gropi. Cele abandonate se vor transforma, odată cu trecerea timpului, în lacuri.
După retragerea aureliană din 274, nu există surse concrete care să ateste faptul că s-a continuat extragerea sării de aici. Mai apoi, în anul 1075, într-un document emis de cancelaria maghiară, este menționată vama ocnelor de sare de la Torda (Turda). Aceasta era localizată în preajma fostului pod roman, care a fost folosit și în Evul Mediu. Existența ocnei de sare Durgău-Turda este confirmată explicit în secolul al XIII-lea, când, la 1 mai 1271, aceasta se dăruia Episcopului de Transilvania. Astfel, în Evul Mediu, se știe că Salina Turda a fost exploatată.
În timpul stăpânirii maghiare, mai exact în secolele XV-XVIII, s-au deschis aici 4 ocne ogivale subterane: Mina Katalin, Mina Horizont (Nagydörgö = Durgăul Mare), Mina Felsö-Akna (Obere Grube = Ocna de Sus, Grosse Grube = Ocna Mare, Karoline = Carolina) și Mina Joseph. Mai târziu, la sfârșitul secolului al XVII-lea, se va instaura stăpânirea austriacă în Transilvania, iar nevoia materială a societății va crește. Drept urmare, salina va trece direct sub administrație austriacă, iar aici se vor deschide 5 mine: Mina Terezia, Mina Anton, Mina Cojocneană, Mina Rudolf și Mina Ghizela. Lucrările la Mina Terezia au început încă din 1690, care avea o formă de clopot. Aceasta a fost urmată și de ocnele Anton si Cojocneană, construite tot în formă de clopot, precum și ocnele Rudolf și Ghizela, în formă trapezoidală. În anul 1896 mai erau trei ocne de sare deschise la Turda.
Exploatarea sării a continuat până în anul 1932. Atunci, aceasta a fost sistată datorită echipamentului învechit, precum și a randamentului scăzut cauzat de concurența cu alte saline transilvănene. Minele care mai existau la închidere erau mina Iosif, mina Rudolf, mina Terezia, mina Ghizela și mina Anton.
Salina Turda va rămâne închisă până în anul 1992. Atunci, aceasta va fi redeschisă strict în scopuri turistice.
Salina poate fi vizitată în tot timpul anului, fiind special amenajată pentru acest lucru. Aici se pot vedea fostele mine Iosif, Rudolf, Ghizela și Terezia. De asemenea, utilajele medievale folosite la extragerea sării, unice în Europa, pot fi văzute aici. Dintre acestea, de remarcat sunt fierăria, moara de sare și crivacul. Totodată Salina Turda adăpostește și Altarul, un edificiu cioplit în sare, precum și Scara Bogaților, care este o scară lucrată filigranat din lemn.
În anul 2009, s-au efectuat lucrări de amenajare a salinei, care au fost inaugurate în ianuarie 2010. În urma acestora, Salina Turda dispune de săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport și o roată panoramică de unde se pot admira stalactitele de sare. De asemenea, în anul 2012 s-a executat și un tunel de legătură între mina Terezia și mina Iosif. Înainte de acesta, mina Iosif nu era deschisă pentru vizitare publicului.
În prezent, Salina Turda poate fi vizitată pe tot parcursul anului. De aceea numărul turiștilor care au nevoie de cazare în apropierea salinei Turda este mereu în creștere. Salina oferă o priveliște impresionantă, scăldată în lumini și umbre, ceea ce ii conferă un mister aparte și potențial fotografic deosebit. De asemenea, aici mai avem și o gondolă uriașă și un lift pentru o mai bună explorare a locului. În jurul minei Terezia, pe lacul amenajat se pot organiza plimbări cu barca. Mai mult, în unele locuri se poate trece și prin cascada de sare, iar pe treptele celor 13 etaje ale salinei încă se pot vedea inscripționați pe pereți anii în care a fost exploatat fiecare nivel.
Prin poziția favorabilă, la doar 300m de Salina Turda, Salis Hotel & Medical Spa poate reprezenta locația ideală de cazare pentru ei interesați să viziteze stațiunea subterană fără a fi nevoiți să se deplaseze foarte mult. La urma urmei, turiștii care vin în zonă au nevoie de toată energia pentru a explora și admira frumusețile și comorile salinei, așa că hotelul nostru poate fi locația ideală pentru cazare.
La Salis Hotel & Medical Spa veți găsi locația ideală de cazare, care îmbină relaxarea, confortul și proximitatea față de atracțiile turistice din zonă și Salina Turda. Pentru odihnă, vă oferim una din cele 24 de camere puse la dispoziție, de tipul standard, superioară sau family, în funcție de preferința voastră, iar pentru relaxare, vă invităm în centrul nostru spa, unde aveți parte de diferite servicii de masaj sau tratament oferite de profesioniști, care vă relaxează și înviorează corpul. Totodată, vă oferim și cele mai alese mâncăruri, pregătite cu pasiune și drag, de la restaurantul nostru, pentru a fi cu totul pregătiți pentru descoperirea universului sării din pământ.
Așadar, pentru un loc ideal de cazare lângă Salina Turda, puteți alege hotelul nostru, iar serviciile la standarde înalte și localizarea acestuia în apropiere de salină vă vor face sejurul în orașul Turda o experiență plăcută, pe care o veți repeta cât de curând.